VieVinVjenne

Onze wijngaard V i e V i n V j e n n e vanaf 2007

Hermien & Marcel Oude Booyink zijn van jongs af aan op het platteland opgegroeid en vanaf hun 1e woning hadden ze al fruitbomen en bestudeerden ze de wijnwereld. Vooral de biologische en bio-dynamische pricipes, in de hele wereld. In 2007 maakten ze gebruik van de mogelijkheid de inmiddels al vele jaren oude wens te vervullen: een eigen wijngaard. En dan niet te voorzichtig: direct ruim 2,5 ha. en nog uit te breiden de komende jaren. En omdat ze de regels voor biologische en bio-dynamische wijnbouw niet duidelijk genoeg vonden (er mag nog teveel met middelen gewerkt worden - Marcel en Hermien willen helemaal geen middelen gaan gebruiken) gaan ze vanaf het begin consequent puur natuur werken. Mooi maar ook veel werk. Een voorbeeld: regelmatig rondom 7000 plantjes alle gras en kruiden met de handen weghalen... .Maar dan, in 2013, na 6 jaar natuurlijke opvoeding van de druivenstokken, eindelijk de eigen Twentse wijn in de verkoop! Uit de eerste puur natuur wijngaard in Nederland. Tegenwoordig - 2021 - is puur natuur helemaal hip. Maar wij startten het vanuit onze principes. Hopelijk ontwikkelt het zich niet als bij biologische producten waarbij we hebben gezien dat niet alles 100% goed verloopt. Hopelijk gaat het niet teveel de commerciële kant en iedereen maar even snel 'puur natuur' of 'natuurlijk' op een product zet voor betere verkoop. Overal zie je op producten allerlei vooral groene logo's verschijnen, in de hoop dat de consument denkt: "bio". Als je doorvraagt over iemands natuurlijke wijngaard, hoor je als snel "we doen zoveel mogelijk natuurlijk". Dan weet je nog niet of er bijvoorbeeld bespuitingen zijn geweest om schimmels te doden. Wij zeggen in een situatie waarin b.v. een bepaalde druivensoort teveel schimmel krijgt: "pech gehad, die doet dit jaar niet mee" Je moet wel consequent zijn. En blijven !

  

Vanaf 2007:

"Wir können die Arbeit hier nicht vollenden", ... 
   ...zei de eigenaar van een lasergestuurd  druiven-plant-apparaat terwijl hij door het slechte weer vastzat in één van de 'Moors' ( laaggelegen grond) in het zuiden van Engeland.

Nou, dat begint goed..

Hij zou op de terugweg van Engeland naar Duitsland via Twente onze grond voorzien van 7000 druivenplanten met zijn unieke plantmachine.

Goed,
geen machine,
dan maar met de hand !

Met ons vijven (gelukkig lopen er ook nog 3 sterke boys)  hebben we in de vrije dagen rond hemelvaart 2007 alle 7000 stokken geplant. Elk gat min. 50 cm diep, met de schop.

Daarna was het perfect weer :  veel zon afgewisseld met  regelmatig flinke buien. De druivenplanten kraaiden van plezier.


"Even wat plantjes in de grond en klaar" ,  denkt u ?     Nou, er komt iets meer bij kijken:

- het terrein afschermen met gaas, 30 cm in de grond en 1.50 m. er boven; rondom een ruim 3 ha.
  groot perceel !
- de rijen richten: rekening houdend met de beweging van de zon (eigenlijk beweging van de aarde.
- grond diep loswoelen
- speciale palen 'meppen'
- meerdere stevige draden ophangen en op spanning brengen aan deze palen
- grondankers in de grond draaien zodat alles stormbestendig is

En daarna de gehele lente en zomer regelmatig met de hand (!) de begroeing rondom de plantjes weghalen. We willen niet met gif spuiten dus consequent zijn. 

Gordijnsysteem:
We leiden de druivenplanten naar 2 meter hoogte. Er zijn maar enkele wijngaarden in Nederland die dit doen. Dit is het 'gordijnsysteem' of  'curtainsystem'.  Het duurt dus langer voordat de stok op die hoogte volwassen is en goed vrucht kan dragen. maar het heeft vele voordelen
-  (grond-)vorst aan de grond in mei !
-  meer reservevoedsel-opslag (zetmeel) in de langere stengel 
-  staand werken 
-  de trossen hangen hoog, goed in de wind, waardoor minder kans voor schimmels
-  machinaal werken wordt bemoeilijkt door dit systeem maar dat doen we niet dus is voor ons geen      
   nadeel

 Bij de beschrijving van de geschiedenis hoort eindigen bij de actuele stand van zaken. een mooie gebeurtenis in sept. 2014: ons zelfgemaakte ontwerp voor de nieuwe etiketten.


 

                                       -------------------------------------------------------------------