Alle foto's zijn rondom de wijngaard gemaakt.
Bovenaan de laatste.
Wil je het complete verhaal lezen? Typ: 'vinovonk the exceptional solaris' in jouw google-zoekbalk
Fantastische sfeer bij Restaurant Lovely Local waar de VieVinVjenne-natuurwijn-proeverij plaatsvond. Inclusief de bijpassende gerechten van Clarissa en Gijs van het restaurant. Hoe perfect wil je het hebben! De enthousiaste proevers hadden tevens de mogelijkheid de allernieuwste witte wijn van ons te proeven en te bestellen. Velen hebben nu een bijzondere editie met uniek etiket thuis!
(Je kunt de wijnboer rechts van het midden nog net zien)
Begin juni 2024, eerste foto de Marechal Foch
Begin juni 2024 tweede foto, de Leon Millot
Begin juni 2024 derde foto, de Cabernet Cortis
7 April start de verkoop van de rode 2018 versie 2.0 in het centrum van Amsterdam bij "Design en wijn"
Hier zie je de zandstraal-mal met de unieke gelaserde vormen.
Het ontstaan van een nieuwe ster.
Je kijkt in het heelal onder in de fermentatietank. De rode pulp is gescheiden van de wijn. De hemelse vloeistof mag even rusten. Over een tijd mag ze naar een luxer verblijf: eiken houten vaten; voor een langdurige slaap.
Prachtig he? Onbespoten druiven. (Dat moet toch iedereen willen; weg met die ongezonde middelen als zwavel, koper, fosfiet, en nog veel meer)
Het is half oktober. De blauwe wachten op de oogst in de ideale koele en droge week die er aan zit te komen vanaf 16 oktober. We gaan er weer wat moois van maken.
Commentaar overbodig.
Deze tijd veel werrk in de wijngaard: tienduizenden bladeren verwijderen.
Veel wit in de wijngaard, zaterdag 11 maart 2023
Spreekt voor zich :-)
Onze speciale oranjewijn, gebotteld voor Ayleen Charlotte
met een etiket-ontwerp van Designenwijn uit Amsterdam
Perfecte samenwerking !
Dit jaar zijn ook de appels en peren perfect gerijpt. Wij laten er sap van persen door een mobiele installatie die dan op bepaalde plekken in de provincie staat..Eigen appelsap, puur natuur, nooit bespoten, gezond en lekker.
Wat een zomer. Grote kans dat 2022 een top-druiven-jaar wordt. De druivelaars kunnen goed tegen de heersende droogte, vooral in het relatief lage gebied hier. Nog 2 maanden te gaan."Kiekn wat't wödt"
Een fraai stilleven in de zaak van DesignEnWjn in hartje Amsterdam, de stad van Rembrandt.
Afgelopen week was er de opening en tevens de release van de SuperTukker, onze mooie rode. Hier in het stilleven aanwezig. Een hele mooie samenwerking.
Meer foto's: instagram, dutchpurenaturalwine
De SuperTukker !
Voor alle info en prijzen: designenwijn.com
De druiven na de nachtvorst op koningsdag. afgelopen week. Fris gezond en mooi groen. Het ging goed maar het scheelde niet veel. Dit kon je zien aan bruine bevroren blaadjes onderaan de druivenstok. Voorkoming van bevriezing is één van de redenen dat wij voor het hoge systeem ( 2 m.) hebben gekozen. En nu door met het mooie weer dat voorspeld is.
Is dat mooi of niet. Een prachtige Johanniter 2018 natuurwijn. We zetten bepaalde wijnen later in de markt omdat we denken dat ze dan mooier worden. Is ook bij deze perfect gelukt.
Ja...precies...wat is dit?
Gelijk maar zeggen dan? Je ziet hier appelpuree.
Deze gemalen appels worden geperst waarna ik er cider van maak.
Op dit moment, 16 okt. mooi rustig aan het fermenteren.
Wordt een geweldige lekkere frisse drankl !!
En natuurlijk weer puur, de appels (en peren} zijn onbespoten.
Als altijd "PUUR NATUUR "
Op instagram staan meer foto's: dutchpurenaturalwine
De geweldige solarisdruif. Altijd weer prachtig om te zien. Zuiver. Schoon. Nooit bespoten met wat dan ook. Puur natuur. Veel wijnboeren hebben problemen met de druif en ze worden zelfs gerooid. Ze vragen veel zorg; in jargon: goed bladmanagement, handmatig, dus veel werk. Nou, dan moet dan maar.
Ik ben er zéér blij mee.
Moet je geproefd hebben!! Brother Adam bier, gemaakt van onze oranjewijn en blond bier van 'The Sisters Brewery'. Een heel bijzondere positieve ervaring. Je wist tot dan niet dat bier zo lekker kon zijn.
Mijn bladmanagers in actie.
Meer foto's en video's op mijn instagam: dutchpurenaturalwine
Titel van dit 'schilderij': "Provence In Nederland"
Een mooi druif/roos huwelijk
Meer foto's op instagram: dutchpurenaturalwine.s.
Wij hebben alles in eigen beheer. Wil je bijv. voor relaties een speciale uitvoering of iets bijzonders voor een feest: kan allemaal.
Fantastische wezens !
Ze hebben de boomgaard al een tijd in hun vizier. Op 30 meter afstand dus lekker dichtbij, waardoor minder energie nodig is en dus meer nectar naar de kast gevlogen wordt ! De aprilmaand is ideaal.
Truc voor zo'n foto: flitsen bij donker weer.
Shropshire-schapen zijn de ideale grazers voor wijngaard met het hoge gordijnsysteem.
Een mistige novemberavond.
De grote parasolzwam presenteert zich weer in deze weken van begin september. Zie ook de rubriek 'nieuws', voor een tapas-tip
Rondom onze wijngaard wordt de natuur elk jaar uitgebreid. Dit heeft een zeer positief effect. Niet alleen op insecten. patrijzen etc. maar op alles. Bekijk meer foto's op instagram: dutchpurenaturalwine
Het is vrijdag 19 juni. Uitbundige groei van de hele natuur na die regenbuien van een week geleden. Deze dagen ruim over de 20 graden en na het weekend meer dan 30. Steeds meer overeenkomsten met 2018 en 2019 toen het perfect weer was voor de druivelaars. Nederland lijkt een echt wijnland te worden.
Beste rode wijn. Hele beste. Eenmaal geproefd, wil je geen ander meer. Van de unieke puur natuur wijngaard VieVinVjenne. Dit gaat verder dan biologisch. Actuele kwesties als biodiversiteit en duurzaam handelen zijn al meer dan 12 jaar vanzelfsprekend bij ons op het landgoed.
In de 2e helft van april komt de bloesem. Zoals deze sierappel voor de wijngaard.
Onze Billy, ze heeft een vlek op haar bil, ligt rustig te herkauwen. Haar moeder heeft ook zo'n vlek; die hebben we mevrouw Stip genoemd. Sommigen kennen die naam nog van de bekende conference van Toon..Code oranje of rood, zoals vandaag 9 februari, het doet de kudde niets. Heb je met die Engelse rassen. Rondom haar zie je enkele van de in totaal meer dan 100.000 takken die vorige maand zijn verwijderd van de 2 meter hoge stammen. En nog eens 1000 van de bramen. We laten ze liggen omdat dit goed is voor de bodem. Ook vandaag weer 10 graden. We hebben tegenwoordig drie i.p.v. vier seizoenen. De herfst is nu 6 maand. De winter was ooit.
De laatste roos in de wijngaard, Een kunstwerk door de combinatie van mist en vorst.
De kou van deze 1e decemberweek is zeer welkom voor de klaring, het helder worden,
van de nieuwe wijnen. Meer foto's op instagram: dutchpurenaturalwine
Op het Rijks raak je niet uitgekeken dus steeds als we wijn afleveren in Amsterdam móeten we er weer even naar toe. Deze foto is gemaakt op een van de mooiste plekken in het museum. Ik zeg verder niets. Mooie uitdaging voor alle lezers...
Na hard werken in de wijngaard is het goed zitten.
En eten .
En drinken.
Links is het begin van de wijngaard te zien.
Middenin een deel van de altijd-bij-elkaar-blijvende-jaarclub :-)
De oogst is begonnen afgelopen weekend! Uiteraard is de solaris weer de eerste. Het was een perfecte partij druiven met mooie suiker- zuur- en andere rijpheidskenmerken. 2018 was al een topjaar en dan denk je dat het waarschijnlijk wel zal duren tot de volgende, maar dit jaar is even goed !
De druiven worden door ons eerst ontsteelt, dan laten wij het geheel met rust, de gisting begint direct en na een tijdje doen we het in de pers. Daarna wordt het helder in de koude maanden. En zie daar, de nieuwe witte van 2019. Begin volgend jaar te proeven. Zeer benieuwd !
Op instagram staat een video (dutchpurenaturalwine)
.
"De herder"
Niet alleen voor de flora maar ook voor onze dieren geldt: alles in goede harmonie.
Het laatste weekend van juni 2019. Beide dagen boven de 30 graden. Wat een afsluiting van deze subtropische maand waarin je de druiven kon horen zingen van plezier. Gaat het zoals 2018 opnieuw een topjaar worden?
De flessen rosé noemen we de 'Wild Rose''. Het is een wilde rosé, gemaakt van de Cabernet die achter de wilde roos struik te zien is.
Our corner at the great pure-natur-wine-sippening in Amsterdam.
The ladies in red are going for...ndeed, ..red ;-}
De april-avond begint, evenals de rust. Hoe zwaarder het werk was, hoe beter je zit. Mijn vrouw komt er zo ook bij nadat ze mij geschoten heeft met de camera. En dan kan dit in de categorie Perfecte Momenten.
In de koude ochtend ( -9) van 21 januari 2019 wandelt een van de nieuwsgierige schapen voorbij. Met haar dikke jas van hoge kwaliteit wol, lacht ze om deze temperatuur. Kijktip: voor de rij links is de kapper geweest. De huidige vorst staat verder snoeien niet toe maar we hoeven nog maar ca. 90.000 takken...
Wild op tafel? Op zoek naar een passende wijn? Dan kies je natuurlijk onze wilde wijnen ! Perfect bij de typische wild-smaken en sterk gekruid vlees.
4 November: de laatste druiven van de late soorten zijn geoogst. In de ochtend op tijd begonnen - het was 1 graad - maar dan ook eerder klaar met het werk 's middags. Dus ging de vaste plukploeg aan de lange tafel. We hebben toen wijn gekozen als begeleider van al het lekkers.. Is altijd op voorraad. Wel zo handig. En dan ook nog de gezonde versie: puur natuur .
Impressionistisch schilderij? Van Maris of Jongkind, Monet of Cezanne? Nee, niet met de kwast maar gewoon mijn simpele cameraatje.
De laatste week van oktober begint. Deze late druivensoorten hebben nog steeds veel groen blad en de komende dagen oogsten we de laatste druiven. Daarna nog een tijd druk in de wijnmakerij. En de verwerking van al het andere fruit. Het houdt je van de straat.
Was 16 oktober de laatste zomerdag van 2018, dus boven de 25 graden? Het lijkt er op. We hebben deze druiven intussen ook weer geoogst en gaan nog wat dagen verder om het af te ronden. Waar kan ik tekenen dat het volgend jaar weer zo gaat?
Vóór de druivenpluk nog even de Shrops voeren (Shropshire-schapen). Normaal lopen ze in de wijngaard maar met de oogst zetten we ze apart in de boomgaard. Ze krijgen o.a. ons eigen bio-hooi bijgevoerd. Het duurt niet lang meer dat de oogst gedaan is dus mogen ze weer snel naar luilekkerland
Terwijl haar vroege nichtje, de Solaris-druif, 'borrelt' in onze wijnmakerij, hangt de Johanniter nog vrolijk aan de struiken. Veel te mooi weer ook natuurlijk. Nu - op de laatste dag van september 2018 - is het opnieuw zonnig en ook de komende weken voorspellen ze mooi nazomerweer. Maakt de wijnboer graag gebruik van. Met de suiker- en zuurgehaltes van vandaag zouden we het al kunnen plukken maar voor de smaak van de wijn geldt: 'hoe rijper hoe rijker'. Dus stoeltjes erbij, wijn uit de kelder, maatje roepen en zitten wachten ;-)
Laatste dag van augustus 2018. Het sap van de vroege druivensoort Solaris is gaan gisten. Als je dan halverwege het gistingsproces, de vinificatie, wat wijn aftapt heb je een lekkere zoete drank, iets koolzuurhoudend, met ca. 4% alcohol. Ik noem het geen wijn ofschoon velen dit wel doen. Wijn is veel mooier, rijker. Maar zo'n "federweisser" is bij veel mensen zeer populair. Niet in de handel te koop omdat de gisten nog volop bezig zijn in de fles. Dus die kun je niet luchtdicht afsluiten. Nu is het zo dat de wjnboer regelmatig de inhoud van de tanks en vaten moet controleren...
De foto spreekt voor zich. Nog maar 3 augustus en dan dit. Sprakeloos is het goede woord.
Deze 3e week van juli is de bramenoogst begonnen. Ze staan rondom de wijngaard en zijn evenals de druiven ook puur natuur dus onbespoten. Geen chemische middelen op ons fruit! Het oogsten van bramen gaat nog vele weken door. Steeds de rijpe bramen plukken en direct verwerken. Erg arbeidsintensief. Vooral nu met de tropische temperaturen is het een pittige klus. Maar het resultaat maakt veel goed. Voor jam, saus, sap en vooral wijn. De bramen van vorig jaar zijn al als wijn verkrijgbaar.
Het zomerse weer gaat gewoon door. Deze foto is van 5 juli met de rozen volop in bloei. Als de opwarming van de aarde de oorzaak is van deze mooie maanden, wordt Nederland een ideaal wijnbouwland. Voordat je plannen maakt... je moet erg hard werken! Door de enorme groei heb je veel meer takken en dus ook meer blad en trossen. Een groot deel moet worden verwijderd. Wij doen dat handmatig. Maar de schapen helpen ook een bekje mee zoals je ziet. De druivenbladeren en onkruiden tussen de stokken zijn hun favoriete kost. Veel mensen vragen deze weken of het niet te droog is voor de planten. En daarbij komt nog dat ze bij ons veel concurrentie hebben van grote onkruiden en grassen omdat we niets bespuiten. Maar voor de druivelaar is een harde opvoeding heel goed. Ze gaan dan meer zoeken in de bodem naar water en voeding. Ze wortelen erg diep en groeien tot de vochtige laag bij het grondwater.
De 2e week van mei 2018 zet in met de zon in stand maximaal. Geweldige groei. De afgelopen 10 jaar hebben we niet zo'n start meegemaakt. Terwijl ik van de middagpauze gebruik maak om deze foto te plaatsen, is deze spin is ook druk aan het netwerken. Hoort erbij in deze tijd.
De zaterdag voor pasen was het nog even mooi weer. De ballonpiloten zijn dan niet meer te houden.
We telden er maar liefst 21. Sommige bekeken onze wijngaard van dichtbij in de avondzon.
Raad eens wat dit is. Hierachter wordt de witte wijn bewaard in de winter. Nu, 1 maart 2018, vriest het al een tijd, tot zelfs -10 en houd ik de temperatuur in de wijnkelder iets onder het vriespunt. Daardoor wordt de wijn extra helder. In tegenstelling tot veruit de meeste wijnproducenten filteren wij de wijn niet (voor behoud van alle aroma's) en is deze natuurlijke manier van klaring ideaal. ( je ziet hier dus een deel van een rvs-vat van ca 700 liter; de rode wijnen rusten inmiddels in Frans-eiken vaten)
Op een mooie zondag in de derde week van februari.
Links zie je een rij druivenplanten die nog niet zijn gesnoeid, met vooraan een roos. De Engelse schapen zijn aan het herkauwen na een paar uur grazen rondom de wijnstokken. Relaxed groepje, althans..zolang ze niet worden lastiggevallen door de wolf die de afgelopen week in Twente marcheerde. Dus extra opletten en onze honden laten ruiken en kijken. Het zijn niet voor niets herders...
20 december 2017. We zijn begonnen met de wintersnoei. Zal een aantal weken duren: ruim 100.000 takken moeten worden geknipt. Voor de ingang van de wijngaard staat een berk waaronder veel zaad ligt. Ik was nog maar net op weg voor weer een paar honderd takken toen een enorme invasie van barmsijzen was begonnen (komen uit Scandinavië - familie van de bekende groene sijs). Snel achter de put en mijn telefoontje gepakt voor een schot maar stilzitten doen ze niet, deze hyper-actievelingen. Toch enkele gelukt dus. Misschien zijn ze deze week wel meegereisd met die bekende man uit Scandinavië waar ze zelfs op lijken; ook rood en grijs gekleurd.
Een nieuwe voor het citatenboekje:
" Als je maar diep genoeg in het glas kijkt staat alles weer rechtop..."
In steeds meer restaurants is er een aparte plek voor bijzondere producten. Meestal in de lobby. Zo ook bij Droste's Herberg in Tubbergen waar ze zoveel mogelijk werken met zuivere bio-producten. Uiteraard staat dan de edele puur natuur drank van wijngaard VieVinVjenne.er ook in de etalage.
Mooie plek, mooie wijn, mooie tafel, mooie ...
Prachtige rode kleuren tijdens het persen van de bramen. Onderin zie je het schuim dat veroorzaakt wordt door de gisting. Smaakt nu al veelbelovend. In tegenstelling tot adviezen in boeken en op internet hebben wij geen water en andere zaken toegevoegd. Het is 100% puur bramensap. Uiteraard alles van eigen grond en onbespoten. Het plukken is zeer arbeidsintensief . Ik kan geen ander fruit bedenken dat meer tijd kost. Maar de smaak is fantastisch ! Wordt vervolgd.
De schapen kunnen weer de wijngaard in. Van een groot gedeelte zijn de trossen zijn er af, nu half oktober, en doen ze zich te goed aan het druivenblad, kruiden en gras. Als je goed kijkt zie je de kale delen van de druiventakken waar ze bij kunnen. Waarschijnlijk vinden ze dat deze wijngaard wel een Michelinster verdient.
De flessen staan weer klaar voor gasten van een restaurant. Ze willen dan de wijngaard zien en uiteraard proeven. Nu, begin herfst, is dat vooral de rode.
Heel gezellig allemaal en 'zakelijk noodzakelijk' maar het is wel in een enorm drukke periode tijdens de oogst. Het weer is gelukkig perfect. We hebben meer dan 2 weken nazomer weer in het vooruitzicht !
Deze 1e week van september bracht ons de typische Hollandse luchten met op zijn tijd een regenboog. In die lucht zijn de zwaluwen erg actief boven onze grond met het vangen van vliegende insecten die ze vervolgens al vliegend aan de jongen voeren. Van het 3e broedsel dus. De jongen van het 1e nest helpen hier aan mee. Stuntvliegers zijn het. Evenals de piloten van onze luchtmacht die deze weken veel oefenen en allerlei capriolen uithalen hoog aan de hemel. Gelukkig heeft nog niemand zijn of haar vingers gesnoeid ipv. van de druiventakken...
Een mooie zomerdag, een mooie groep, een mooie wijn.
Over wijn maken, wijn proeven, wijn omschrijven, wijn en spijs,
wijn fabels en wijn verhalen etc.
En hups...ineens een grote bonte specht op je kop !...De valk zit er als versteend bij..
De druiven rechts van hen zullen niet worden gegeten.
De rozen - en de druiven er achter - in de regen. In deze laatste week van juni krijgen we veel gratis water via luchtpost. Perfect geregeld, na al die mooie weken met subtropisch weer. Je hoort de planten niet klagen. Ons ook niet. Het is weliswaar weer hard werken nu, maar dat weet je tevoren als je een wijngaard begint. Houdt je fit.
Halverwege juni 2017. Al lange tijd perfect wijngaardweer. Veel zon, steeds boven de 20, zelfs regelmatig 25 graden. De planten gaan enorm tekeer. Inmiddels hebben we meer dan de helft uitgedund; zo'n 60.000 takken verwijderd. Dus de stoelen die je ziet zijn vaak leeg. Maar met dit weer kun je 's avonds lang buiten zitten dus na 20.00 uur worden ze nog lang gebruikt...
Het begin - de bloesem in juni, en het eindresultaat - de wijn. in één beeld
Daar gaat-ie-dan, het mooie weer is terug! De druiven groeien, de koeien loeien, de hazen stoeien.
Deze foto is van zondag 7 mei en het is al 15 graden om 12.00 uur. Eind van de week boven de 20 graden !
In deze maand komt er altijd een groen "dak" op de wijngaard door ons hoge systeem is. Prachtig gezicht. Je ziet hier ook nog een tuinslak. De meeste van de duizenden slakken zijn echter al opgehaald door de verschillende vogels om ze te voeren aan hun jonge kroost.
De bloesem heeft tot nu toe de strijd met de nachtvorst gewonnen.( 26 april). Morgenvroeg gaat het weer -1 vriezen bij ons maar dat mag. Uiteraard wel weer regelmatig een check 's nachts of het niet toch kouder wordt. En dan de gehele maand mei nog afwachten. Deze geharde Engelse schapen vinden het allemaal prima. Rechtsachter zie je het beging van de wijngaard. Ook daar gelukkig nog mooie groene knoppen.
Pasen 2017. We hebben de door de eend lichtblauw gekleurde en verstopte paaseieren gevonden in de wijngaard. Uiteraard laten we ze liggen. Je ziet ook nog een deel van de stam van een cabernet-druif. We gaan een voor fruitboeren zeer spannende tijd tegenmoet met meerdere dagen nachtvorst maar moeder-eend zal met haar dons deze 'kroost-in-de-eierdop' warm houden.
Deze foto is van 9 april toen het in de vroege ochtend -5 vroor aan de grond. In de loop van de middag 20 graden dus op één dag 25 graden verschil ! Ook in de boomgaard hoogstam. Dus minder last van vorst. En mooie oude rassen koop je op hoogstam waar we natuurlijk appelwijn van maken. Vanaf mei te koop. Rechts zie je een hommel - de panda onder de insecten - met een flinke buit stuifmeel aan de poten. Hij blij, wij blij.
Het is nog maar 2 april en de knoppen zijn al begonnen met de uitloop inclusief hun bekende oranje-bruine kleur. Erg vroeg dit jaar. En dat terwijl de vorst nog twee maanden de tijd heeft op visite te komen om de uitgelopen knoppen en jonge gevoelige blaadjes te bevriezen. Zeer spannende tijden.
Je ziet op de linkerhelft een aantal opgezwollen knoppen en de rechts onder de tak enkele tuinslakken. Ook deze schrapers zijn er zeer vroeg bij eind maart/begin april. Zelfs jonge slakken laten zich nu al zien. We doen geen bespuitingen dus de slakken hebben het hele jaar feest in de wijn- en boomgaard. We hebben er geen last van. De bodem zit vol met kruiden waar ze zich tegoed aan doen. En van de takken schrapen ze de algen.
28 januari 2017. Na enkele dagen schaatspret vandaag dan eindelijk een herstart gemaakt van de wintersnoei. En terwijl we via de boomgaard op weg zijn naar de druiven, zien we dit prachtig goudvink-mannetje. Het vreet graag van de boomknoppen maar dat mogen deze vogels doen: genoeg knoppen. Moet je nou die kleur, vorm en vooral zijn nek zien. Een 'bullfinch' - stierennek.
Het is net als met de Matthäus-Passion die er weer aan zit te komen: je moet het een keer van dichtbij gezien hebben. Maar naar dat concert gaan is makkelijker dan de goudvink zien! Omdat hij zéér schuw is. De kans dat je zijn vrouwtje te zien krijgt is nog kleiner omdat zij de rode kleur mist.
Het was dus weer 'kicks voor niks' om Koot en Bie maar eens aan te halen. Zo'n wilde goudvink aan het begin van de dag en aan het eind een mooie rode wilde puur natuur wijn. Tja..
Twee grote lijsters doen zich tegoed aan de enkele lijsterbessen die er nu - 6 januari 2017 - nog over zijn. De grond is hard door de 10 gr. vorst van afgelopen nacht dus moeten ze elders hun lunch regelen. Hebben ze even geluk dat ik geen lijsterbeswijn maak.. Blijkt wel mooie droge wijnen op te leveren, hoorde ik. Vaak gemengd met bijv. sinaasappel of rozijnen voor de gisting. Misschien toch eens proberen. Blijft er ook nog genoeg over voor de lijsterfamilie. In onze contreien komt deze mooie boomsoort veel voor.
De 1e dag van 2017 bracht ons 's avonds sneeuw en dan regent het behalve sneeuwvlokken ook mooie plaatjes, zoals deze oude kar bij de wijngaard. De 'Grote Snoei' van de druiven kan weer enkele dagen worden voortgezet in deze week, tot de vorst terugkeert.
Tijdens de oogst hebben we veel trossen laten hangen. Alleen de beste mogen mee. Deze op 4 dec. bevroren tros heeft nu toch nog zijn functie in onze fotogalerij
Meten is een belangrijk onderdeel tijdens de vinificatie. Hoeveel alcohol, sulfiet, zuur, suiker etc. Daarnaast laten we uiteindelijk een professioneel laboratorium een uitgebreide analyse maken van elke wijn.
Het is vandaag 3 nov. zo'n typische november-ochtend met veel mist en een lauwe zon. Ik zag tijdens de appelpluk tijdens het oplossen van de mist, langzaam maar zeker deze prachtige lichtgekleurde buizerd tevoorschijn komen. Zij kent mij intussen wel dus waarschijnlijk kon ik daardoor aardig dichtbij komen met mijn telefoon. Deze madam kan nu gaan jagen op wat de uilen de afgelopen nacht hebben laten lopen.
17 oktober 2016. Na de fantastische nazomer nu wat frisser. De Hortensia's zijn begonnen met de laatste bloei. Nog steeds vormen zich nieuwe koppen. De reinetten onderaan de foto zijn plukrijp evenals allerlei ander soorten appels. Zoete, zure en bittere. Veel hoogstam met oude rassen. Gaan we binnenkort appelwijn van maken. Het loopt langzaam in elkaar over: de laatste druivenoogst deze 3e week van oktober en de eerste appels voor het malen en daarna de vergisting. En een aantal voor de appeltaart natuurlijk. We blijven nog wel even bezig. De laatste appelrassen oogsten we pas over ca. 3 weken.
We willen graag exclusieve kwaliteitswijn maken. Met dit materiaal gaat het wel lukken. Deze Johanniter-druiven hebben zeer goede waarden. Nog een aantal dagen plukken voor de resterende druiven in de wijngaard - t/m de derde week van oktober. En dan volop door met de vinificatie in onze nieuwe productieruimte. Begin 2017 te proeven !
's Morgens vroeg op tijd naar de wijngaard om de spreeuwen de schrik op hun lijven te jagen. Daarna via de vijver naast de wijngaard terug. In deze periode zien we regelmatig de mooie combinatie van ochtenddauw met de door de elzen gevormde zonnestralen. Als je goed kijkt zie je een van de honden.
De restaurants in de centra van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag die onze wijnen serveren hebben fantastische interieurs. Hierbij een mooie collage.
's Ochtends vroeg bij de ingang van ons bedrijf. Zie je de druiven?
Het is 3 september De eindfase voor deze Solaris-druif eind augustus/begin september is perfect: veel, heel veel zon ! Het rijpt zeer snel. We wachten zo lang mogelijk voor meer aroma en suiker. Elke dag checken.
Er staan ca. 200 wespenvallen klaar maar die hoeven we (nog) niet te hangen dus dat is mazzel.
We werken er een jaar lang hard voor en ziet dan uiteindelijk de mooie druiven. " Bam ! " zeiden onze zonen dan altijd .
Deze foto is van 20 aug. 2016. De verkleuring zet nu goed in bij de vroege soorten. Voor optimale rijpheid, en dus betere wijn, wachten we zo lang mogelijk met oogsten. Er is 1 soort die we al wel snel zullen oogsten: de 'witte' Solaris. Dit is een zeer vroege vogel. ( alle fruit is dit jaar eerder rijp dan in andere jaren) Dus plukkers: houd de weekenden van eind aug./ begin sept. vrij !
Om schimmelvorming te voorkomen zijn we constant bezig met verwijderen van blad. Daardoor kan er de benodigde lucht en zonlicht door. Dit gebeurt van juni tot de oogst. Deze foto is van de 1e week van augustus.
De Johanniterdruif eind juli 2016
De wijngaardslak mag natuurlijk niet ontbreken in deze foto-galerij.
Zij voelt zich prima door de onbespoten bladeren !
De druiven er onder ook!
Zondagavond 3 juli. Er komt een week mooi weer aan en gelijk heb je de luchtballonnen boven de wijngaard hangen. Als je goed kijkt zie je de druiventrossen, die dit jaar al ver zijn voor begin juli. Het is enorm groeizaam weer.
Onze jager Salomé, de steenuil, kan niet vrolijk worden van deze druilerige vrijdagmorgen van 17 juni. Maar even na deze foto ging ze alweer richting wijngaard om de muizen de stuipen op het lijf te jagen.
Hierboven is heel goed de overgang van de bloesem naar de druif te zien. Het is 12 juni 2016. Mooi op tijd. Tot nu toe alles perfect dit seizoen. Houden zo !
"Mooi groeizaam weer? " Elke dag boven de 25? " Veel te warm volgens Cheetah. en vervolgens springt ze in op haar vaste plek in het ondiepe deel van de vijver. Blijft er 5 min. in staan als een standbeeld. Afkoelen en genieten.
3 juni 2016. De druiven in spé. Deze zijn voor de witte wijn.
Dankzij het enorm groeizame voorjaar ontwikkelen ze zich zeer goed.
Terwijl ik in de wijngaard aan het werk was zag ik een gele plek in een berk. Een wielewaal ! Zeldzame verschijning. Om hem (het vrouwtje is groener) niet bang de maken liep ik er met een 300 meter grote boog omheen en pakte snel camera. En mocht hij dan niet meer terug komen zeggen we "gelukkig hebben we de foto's nog".
Vandaag 25 mei hebben we weer een zwerm bijen in de wijngaard. Ik verhuis ze in een bijenkast. Hebben mijn bijen er weer nieuwe buren bij en is er weer een volk veilig gesteld. Bijen zijn hard nodig, zelfs onmisbaar, voor de natuur. Bijv. voor onze voeding.
Op de kast moet nog een mooie naam voor de koningin. Als je een originele weet, mail je me even?
Voor een wijnproeverij in Twente of elders in Nederland . Puur Natuur Wijn - verder dan biologisch !
In de vroege ochtend van de 2e pinksterdag 16 mei, heeft Enschede -4 gr. grondvorst gehad.
Mei is berucht bij ons wijnboeren.
Bij mij was het kort -2,5. Maar zoals je op de foto ziet hebben de uitlopers geen last gehad. Mooi frisgroen, en ze groeien vrolijk verder in hoog tempo.
De kiwibessen zijn wel bevroren helaas. Het zijn nog jonge planten, dicht bij de grond. Maar ze zullen weer uitlopen.
We gaan binnenkort 'ritsen': het teveel aan uitlopers weghalen. Handwerk. 7000 stokken keer gem. 20 uitlopers...dus...als je tijd over hebt...
Onze wijn met speciaal etiket gemaakt voor het World Trade Center en De Twentse Ambassade die sinds deze maand op deze dynamische plek in Rotterdam zit.
Twente Promotie !
Vandaag 26 april 2016 met slechts 6 graden, hagel en sneeuw, buiten aan het werk in de wijngaard. Ach ja, je bent nog een beetje jong en je moet wat..
Als de grond open ligt komen de vogels direct om even te snoepen. Vandaag kwamen de gele kwikstaart en kievit buurten. Ze brengen veel kleur op deze grauwe dag. De kievit heeft al jongen op 100 meter van de rand van de wijngaard. Zeg eens eerlijk: je dacht dat de kievit gewoon zwart wit was...:-) Toen ik dichterbij kwam vloog de kievit weg - mocht je het nog nooit gezien hebben: bekijk dit eens goed. Het is een top-gun-stunter. Een formidabele vlieger met constant snelle wendingen. Een F16 stelt dan niet veel meer voor. Met haar skills verjaagt ze met succes de kraaien en roofvogels die het op haar eieren en jongen voorzien hebben.
Een wijnproeverij in Twente of Amsterdam zoals op de foto: het kan overal. Zie onze facebook pagina :
https://www.facebook.com/Puur-Natuur-Wijnproeverij-897892140355213/
Weer een partij rood en wit voor een hotel-restaurant dat graag Nederlandse wijn wil en toen ze hoorden dat het ook nog eens om unieke puur-natuur-wijn ging, wilden ze graag proeven. Ik weet dan al dat het goed zal gaan: de wijze waarop de druiven zijn opgevoed en de mooie natuurlijke smaak is - zo horen we altijd - zo bijzonder, dat we tot nu toe nog geen "liever niet" hoorden. Nadelen? Ja, de voorraad slinkt snel en je wilt de klanten wel graag blijven bedienen. Maar economisch gezien is het dan natuurlijk weer wel in orde.
Deze 2e week van maart 2016 hebben we echt lenteweer, De bijen worden direct actief maar hebben nu nog beperkte keus. De elzen die enkele meters naast de bijenkasten staan, waren zo vriendelijk de bijen in de gelegenheid te stellen stuifmeel te verzamelen. Op deze foto is de buit goed te zien.
Op het dak van de wijnschuur liggen in de naden tussen de shingles veel elzenzaden. De 5 sijsjes die hier deze ochtend van de 6e maart zijn geland, weten ze goed te vinden. Helaas zijn er niet meer zoveel meer als 20 - 30 jaar geleden toen het normaal was als een groep van honderd tegelijk op visite kwam.
Het is zondag . Even een dag zonder al dat werk. Tijd voor een wandeling door de fruitbomen. En ja hoor.. de eerste week van februari brengt ons al bloesem. Bijzonder. De winters worden warmer. Moet er wel bij vertellen dat het bloesem is op takken van uitlopers onderaan. Normaal snoei je die weg maar bij ca 10% van onze bomen laten we ze zitten . Mooi om te zien, maar ook goed voor onze bijen die boven de 9 graden weer vluchten maken. Een Elfstedentocht zal er dit jaar niet meer komen. Jammer Erben.
Op de achtergrond is de wijngaard nog net zichtbaar in het avondlicht.
In deze 3e week van januari 2016 hebben we eindelijk goede vorst, incl. sneeuw deze keer. Goed voor het natuurlijk evenwicht. Dit soort kransen van gesnoeide takken van eigen druivenplanten maken we zelf. Interesse? Mail of bel maar.
De steeltjes gaan er af. De druiven worden tegelijkertijd aangedrukt zodat ze goed open gaan voor de pulpgisting die een kleine 2 weken zal gaan duren. Daarna persen en de wijn kan gaan rusten. Ik denk dat 2015 een mooi wijnjaar wordt !
De studenten, klasgenoten van onze boys, kunnen hard werken!
Nu is het goed weer maar ze hebben ook wel eens geholpen met rode vingers van de kou. Maar klagen doen ze niet. integendeel, het is altijd een zeer vrolijke dag als ze er zijn. Uiteraard moeten ze goed beloond worden, o.a. door een rijk gevulde lange tafel klaar te zetten. Deze traditie, samen met de mooie sfeer, zorgt voor onvergetelijke momenten !
...en dan 's morgens de herfstzon....moest je vast kunnen zetten....dan maar een foto...
De vijver naast de wijngaard is tevens een drinkplaats voor de bijen. Ze landen op keien die iets boven het wateroppervlak uitsteken en lopen dan naar het water.
Drinkende bijen. Wel eens gezien?
In de wijngaard haal ik nu - 2e week september - regelmatig aangetaste trossen weg van de solaris-druiven. De trossen die overblijven krijgen dan meer aroma, en de insecten worden in de wijngaard niet gelokt door de druiven die zijn geprikt door de wespen ( daar komt van alles op af).
Ik pers ze de geplukte trossen en geef het aan de bijen. Die verwerken het even daarna samen tot honing in de kasten. Past ook in onze visie: alles zoveel mogelijk (her)gebruiken.
Een zeer geslaagde sfeervolle middag tijdens de Open Dag bij Herberg Droste's in Tubbergen waarbij onze gezamenlijke concepten 'duurzaam' en 'puur natuur' perfect combineren.
Door de bijenvolken te splitsen in mei voorkom je zwermen. Toch kan er na een aantal weken een zwerm vanuit de kast de boom in gaan. Ik "tik" de zwerm dan in een doos. En van daaruit gaan ze naar een bijenkast. Dit Is geen garantie dat ze dan blijven maar in dit geval wel. Zo gaan we hier van 2 bijenkasten naar 5, tussen half mei en half juni.
Af en toe komt mevr. Ooievaar op visite. Dit keer via de populier aan de rand van de wijngaard naar het gemaaide weiland waar ze in de open plekken o.a. grote insecten en muizen op het menu ziet staan.
1e week juni 2015. De warme dagen zijn er weer. Op 5 juni over de 30 graden ! De druiven profiteren direct. De uitlopers groeien zeer snel. Op de achtergrond een heteluchtballon die ook van de warmte heeft geprofiteerd. Hier direct na de landing.
De druiven lopen goed uit. Het is de laatste week van mei 2015. Ik zit te wachten op hogere temperaturen zodat de bloesem zich goed kan ontwikkelen tot medio juni. De steenuil boeit dit echter niet. Zij moet een aantal hongerige jongen voeden en heeft nu goed zicht op de talloze woelmuizen omdat ivm. de vorst het gras en de onkruiden er onder zijn gewerkt. Zwarte grond straalt uit waardoor de vorst enkele graden lager is.
De kwikstaart doet even haar ochtend-toilet. Ze staat op een krans van druiventakken. Deze zijn rond de jaarwisseling geknipt. We hebben er tientallen kransen van gemaakt. Ze zijn zeer populair. Niet alleen bij deze parmantige vogel.
De bijen die tussen de boomgaard en wijngaard staan zijn goed de winter doorgekomen. Half mei is de tijd om de volken te splitsen. Vorige week, 2e week van mei 2015, hadden we een dag met 25 graden; rustig weer. Een mooie gelegenheid alles goed te inspecteren. Je ziet onderaan 2 jonge bijen de wereld in gaan. Rechts bovenaan kun je nog net in de kast kijken en een raam met 2 soorten broed zien: vlakke cellen en cellen met een bolle kop. Uit de vlakke cellen komen de werksterbijen. Die moeten we hebben. Ze leven 6 weken; werken als geen ander en omdat ze dan versleten zijn, sterven ze. Maar de koningin legt ca. 1500 eitjes per dag . Uit de cellen met de bolle koppen komen de darren. Deze mannetjes doen niet zoveel.... het is ook overall hetzelfde... .bijna overal dan...
Op de gezondheid !!
Deze opstelling nemen we vaak mee naar evenementen waar extra ruimte is. We kunnen het nog verdubbelen met de zelfde materialen..
Een zeer succesvolle 2e paasdag in het centrum van Vriezenveen. Onze plek is direct achter de oude lantaarnpaal in het midden onder het eerste zwarte dak
Voor herhaling vatbaar in 2020 bij het 75-jarig bevrijdingsjubileum !
6 april 2015 presenteerden we deze speciale wijn 'Vriezenveen Vrij 1945 - 2015'
Het is het begin van het nieuwe seizoen; 2e week van maart 2015 met temperaturen boven de 10
graden. Drie van deze bijen dragen stuifmeel van de elzen aan hun pootjes mee naar binnen.
Zeer voedzaam voor de harde werksters, de koningin en haar broed.
De zilverreiger en blauwe reiger houden elkaar gezelschap.. Op zoek naar grote insecten, wormen kikkers en mollen.
Lijkt zeer bijzonder maar inmiddels is dit een vertrouwd beeld in de Weitemanslanden.
Voorbeeld van een cadeau-mogelijkheid. " Etiket naar wens (zie onder) " U zegt 't , wij maken 't ".
Een voorbeeld voor een bijzonder etiket. De klanten hebben vaak eigen wensen. Die verwerken wij zelf in het etiket waardoor we zeer snel kunnen leveren.
De derde snit gras wordt gebaald en verspreid over de wijngaard. Voor humusverbetering.
Deze Fuji-appels zijn in deze 1e week van september 2014 al mooi donkerrood. Ze kunnen nog ca. 2 maanden hangen. De smaak is zeer aromatisch en de rode schil bevat zeer waardevolle voeding. Fuji-appels hebben veruit de hoogste gehaltes aan flavonoïden. We hoeven de schil nooit te verwijderen ivm. gespoten stoffen. Veel mensen wassen de appel ivm. met overgebleven bestrijdingsmiddelen maar dat heeft gen zin: het zit in de schil. Dus gewoon onbespoten appels kopen. Op onze appels is geen enkel bestrijdingsmiddel gekomen. Puur natuur, zoals bij de druiven hier.. Plukken en direct eten: lekkerder en gezonder kan niet.
We hebben geen last van wormen of slechte plekken. Weer een bewijs dat je op deze natuurlijke wijze heel mooi fruit kan kweken. En mooie wijnkan maken. Dat gezond zo lekker kan zijn !
In het landelijk nieuws: We hebben 10 aug.2014 "supermaan". De maan is dan wat groter en helderder omdat ze dichterbij staat. Was een prachtig gezicht boven de wijngaard waar deze foto's zijn geschoten. Let ook even op de kraters aan de rechterkant.
Misschien kunnen we over 2 maanden tijdens volle maan oogsten. "Some say..."
De verkleuring ( 'La Veraison' ) is begonnen; in de laatste week van juli. We hebben nog 3 maanden voor volledige rijping. Het weer is al een tijd ideaal: stevige buien afgewisseld met veel zon en hoge temperaturen. Dit gaat in deze 'hondsdagen'-periode nog even zo door. Dit alles geeft deze wijnboer weer goede zin !
( Uiteraard is 'la Veraison' weer een aanleiding een paar mooie glazen rosé te heffen ..)
Nu eens een keer niet verticaal tegen een boom: de groene specht met zijn hippe kuif.
Deze foto is ook van 1e paasdag: een hele mooie uitloper.. De trossen-in-spé zijn al te zien!
Vorig jaar was dat vele weken later. Als we - de fruitboeren in Nederland - geluk hebben, vriest het niet meer en hebben de druiven alle tijd om te rijpen.
Dit is een wilde variant van de Carnica-bij. Haar stuifmeelklomp is blijkbaar nog niet groot genoeg dus ze zet de landing nog maar een keer in.
Naast de wijngaard bloeit een hortensia. Al snel bevolkt door onze nieuwe huisdieren, de Carnica-bijen.
De werkster heeft al flink wat stuifmeel aan haar pootjes hangen; dat als rijke voeding dient voor in de kast.
Kunst. Mooier dan menig schilderij. Deze foto van de grote brandnetel is gemaakt op 4 mei , herdenkingsdag, 's ochtends 06.30 uur.
Zie ook de rubriek 'nieuws' om te weten te komen hoe het de druiven is vergaan.
Mei is altijd de spannendste maand van het jaar ivm. de vorst. De laatste 4 jaar was het steeds raak. Dus maatregelen nemen, dus aan het werk in de wijngaard, dus een aantal slapeloze nachten.
Het record staat op 39 uur zonder slaap.
Deze foto is ook van 20 april. Hier zie je aan de rechterkant een bruin verkleurd deel van een blad. De rest is gezond. De vorst van 16 april had niet strenger moeten zijn...
Bovenaan zie je de knop waarin de bloesem zich al aan het voorbereiden is om over enkele weken te gaan bloeien. Maar in mei kan het ook vriezen. Het blijft nog een maand spannend.
Een uitloper van de Solaris-druif. Geen last van de vorst omdat hij op 2 m. hoogte zit. Deze foto is van 1e paasdag , 20 april 2014
Deze vinken, een mannetje (linksboven) en een vrouwtje, zijn tegen ons raam aangevlogen waardoor ze even bij moesten komen. Een kwartier later vlogen ze weer weg.
Als je zoiets meemaakt moet je de vogel rechtop zetten, evt. ondersteunen en met rust laten.
Bovenaan zie je een deel van een krans van druiventakken. Na de snoei in de winter maken we elk jaar weer vele kransen voor de liefhebbers.
Deze peer is een vroeg soort en het vruchtbeginsel is inmiddels flink opgezwollen.
Het zijn hoogstambomen waardoor minder snel schade bij vorst ontstaat. Zoals ook bij onze hoog-hangende druiven (Gordijnsysteem - de druiven op bijna 2 m. hoogte ipv. 75 cm )
Dezelfde bloesem, 4 dagen later 20 april, 1e paasdag. Ze hebben de vorst overleefd.
De Fuji-appelbloesem tijdens de vorst van 16 april 2014. De ijslaag is goed te zien.
Zij moet het 'even' uitbroeden. Het mannetje en de rest van de groep beschermt tegen kraaien en buizerds die resp. de eieren en kuikens wel zien zitten...
De ganzen lopen nu nog alleen in de boomgaard maar gaan later ook grazen in de wijngaard zodat
we het gras en de kruiden onder controle houden.
Het nest was eerst zo groot dat 2 ganzen er op broedden.
De mannetjes bewaken uiteraard de kraamkamer.