VieVinVjenne

Nieuws

Nous Vignerons Rebelle

2 april 2022

Waarom ben ik een rebel?
Bijvoorbeeld als Eloï Durrbach?
Ik heb over hem gelezen. Hij was de rebel-wijnmaker in de Alpilles, Provence. Deze autodidact koos voor een 'druivenmix' die niet mocht van het National Institute voor benaming, 'Baux de Provence' om het een appelation te noemen. Het 'Syndicat' zei dat wat Durrbach doet niet 'typisch' is voor de Provence. Als gevolg hiervan werd zijn rode wijn gedegradeerd tot landwijn ('Vin de Pays'). De declassificatie had echter geen impact op de reputatie van zijn wijn. Integendeel, de legende van de beroemdste ‘Rode Tafelwijn’ was onderweg. Het is een van de beste wijnen van Frankrijk. Dus wie heeft de benaming 'appelation' nog nodig?
15 jaar geleden was ik ook autodidact. Ben mijn eigen weg gegaan. Ik startte de eerste Nederlandse natuurlijke wijngaard. En het hoge gordijnsysteem. Dankzij studie van nieuwe ideeën in de wereld. Volg niet de (oude) regels.. ( Volg ook niet de ongeschreven maar wel toegepaste regels als bijv. de cartoon-achtige etiketten op natuur-wijnflessen. Waarom moet dat nu ineens op al die flessen ?) Ga je eigen weg, luister niet te veel naar anderen. Wees origineel! Waar ik ook een van de eersten mee was: ik heb nog nooit pesticiden gebruikt. Gewoon de pure natuur. En de zon. Kost je wel een groot aantal liters opbrengst. En veel werk. Heel veel werk. Maar ja, de wijn is mooi, heel mooi. En nu zijn ook onze wijnen een groot succes. Als bij Durrbach.
Eloï is een paar maanden geleden overleden. Ik hoop dat zijn kinderen zijn visie en ideeën zullen blijven volgen. En over de 15 jaar oude wijngaard VieVinVjenne: dat gaan we natuurlijk vieren! Volg het nieuws erover.
Cya,
Marcel

Ga terug