VieVinVjenne

Hoe wij wijn maken

"Wijn maken" ,
ook wel: "Vinificatie",
van natuurlijke wijn of natuurwijn, volgens onze visie.

Wijn maken ('Vinificatie') moet volgens onze visie met zo weinig mogelijk - liefst geen - toevoegingen( additieven ) en zonder chemische trucs.

Als de druiven goed zijn hoeft dat ook niet.
Volgens ons.
We willen de smaak van de druif terug in de wijn !  
Als je teveel additieven gebruikt, kan dat niet meer.

Hoe zit dat dan met sulfiet? Op bijna elk etiket staat dat dit er in zit:  "Bevat sulfiet"
Dit is van nature al in kleine hoeveelheden aanwezig in elke wijn.  Een zeer beperkte hoeveelheid toevoegen is niet erg - zelfs goed voor de wijn. Je zou het fenomeen oxidatie bij wijn kunnen vergelijken met een appel die bruin kleurt als hij gesneden is. Het zelfde krijg je met druivensap waarvan zuiverheid en finesse verdwijnt en soms zelfs een onfrisse kleur en smaak kan vertonen.
Veel bedrijven voegen echter veel teveel toe. Voor onze wijn gebruiken we een zéér minimale hoeveelheid toe om oxydatie te voorkomen. Ver onder de norm. Ook nog ver onder de grens voor biologische wijnen. Wij hoeven er ook niet voor te zorgen dat allerlei bacteriën, invloed van dode insecten en andere negatieve zaken teniet wordt gedaan  door flink wat sulfiet te gebruiken.  Bij ons worden alle druiven gecontroleerd op zaken die er niet thuis horen. Elk lieveheersbeestje, slak, vliegje, oorwurm, en slechte bessen worden tijdens de oogst handmatig verwijderd.
        Gaat dus niet mee in de pers.
        Waardoor wij geen middelen hiertegen hoeven te gebruiken.
Als je snel en machinaal oogst in grote hoeveelheden, kun  je je voorstellen dat dit niet gebeurt. Alles gaat mee de pers in.... Daarna moeten dan weer allerlei zaken worden toegevoegd

Willen wij niet

Uiteraard kost onze manier van werken extra tijd.
Véél tijd.
Alles handmatig en alles uitzoeken.
Alleen mooie, schone gezonde druiven.
Dat vervolgens onze flessen niet voor € 3.95 de deur uit gaan, zult u begrijpen..


O n g e f i l t e r d

Wij filteren de wijn niet. Daardoor behoudt en ontwikkelt de wijn meer smaak. Op de bodem van een aantal flessen verzamelen zich de deeltjes (depot). Geen enkel probleem. Gewoon de fles rustig uitschenken en alles blijft in de fles. Drink je het er wel bij op, ook geen enkel punt. Sterker nog: deze natuurwijnen zijn helemaal hip ( hippe wijn, hipster, funky ) en steeds meer willen troebele natuurwijnen. Bij ons zijn sommige troebel, sommige niet. Ze klaren in koude winters vanzelf.  We laten de natuur haar gang gaan. Met als resultaat mooie, zuivere wijnen.