Natuurlijke wijngaard, natuurlijke middelen,
zuivere wijngaard, zuivere druiven,
gezonde wijngaard, gezonde druiven
en belangrijk: erg lekkere wijn
Om een puur natuur wijn van hoge kwaliteit te maken moet je de externe input (allerlei trucs, chemische middelen etc.) minimaliseren. En niet alleen op biologische basis gaan werken, maar verder gaan: Puur Natuur. In de wijngaard én in de wijnmakerij. om er zo voor te zorgen dat je een maximale eigen karakter realiseert in de smaak van de wijn. Je moet de druif terug kunnen proeven. En het beleid van de wijnboer.
Bij natuurlijke wijnbouw gaat het om natuurlijke processen zowel wat betreft de voeding als de bestrijding van evt. ziekten. Bestrijding van onkruiden is niet van toepassing; die zijn welkom en wij noemen ze kruiden.
Hier zie je de bodembedekking in een deel van de wijngaard in het voorjaar. Ik laat dit zo ver mogelijk groeien waarna het door de bodem wordt verwerkt. Goed voor de humusvorming en voedingstoffen. Ik gebruik uiteraard geen kunstmest en bladbemesting )
Het is een geìntegreerd systeem dat zonne-energie, natuurlijke compost, natuurlijke kalk en water omzet in druiven met als uiteindelijk resultaat een wijn dat het terroir, dus de bijzondere omstandigheden van deze wijngaard, weergeeft. Uiteraard dient de aansluitende vinificatie dient tevens maximaal natuurlijk te zijn. Dit is de noodzakelijke basis voor natuurlijke wijn.
Vraag aan Marcel: "Is het dan niet 'gewoon' biologisch of bio-dynamisch"?
"Ofschoon onze wijn zonder problemen door een biologische keuring zal komen en direct een 'eko' of 'bio'-sticker zou krijgen, noem ik het niet biologisch omdat ik duidelijk wil maken dat ik veel vérder ga. Wat betreft de 'bio-dynamische' visie: dat heeft veel goede kanten, maar ik ben nou net weer teveel een nuchtere Twentse wijnboer om alle bio-dynamische regels toe te passen. Ik bestudeer het wel en je kunt er veel goede zaken uithalen, bijv. voor zover het logisch is en wetenschappelijk is aangetoond. Ik ga er dus heel pragmatisch mee om."
Ik zeg vaak tegen geïnteresseerden: als je een wijnboer vraagt 'wat doe je als de schimmel als bv. meeldauw, de overhand krijgt en je kunt er niets meer natuurlijks aan doen, ga je dan alsnog spuiten? ' - dán ben ik zéér benieuwd wat het antwoord is. Wij doen in zo'n situatie dan niets meer. Dus NIET alsnog gaan spuiten ! All in the game.