VieVinVjenne

"Gezonde wijn", NatuurWijn . Vin Naturel

Betere wijn door een betere druif.

Het is simpel: betere wijn krijg je door een betere druif. Biologisch werken ? Liever nog: puur natuur.

Hoe ?  Velen denken door allerlei trucs toe te passen en optimale controle met allerlei bewerkingen .

Wij hebben een andere mening. Wij geloven dat je gezonder fruit (en dus betere wijn) krijgt door de natuur te respecteren, geloven in de kracht van de druivenplant.  Bijv. het natuurlijke eigen afweersysteem stimuleren. 

Veel wijnmakers in de wereld maken een wijn voor een zo groot mogelijk publiek. dat levert meer geld op. Daarvoor gebruiken ze vele trucs.  Wij willen juist zo weinig mogelijk beInvloeding.  En hebben vervolgens een kleinere doelgroep.  Dan neem je wel risico's. dat hoort er bij, weet je van tevoren.

We willen de smaak van de druif in de wijn proeven. Klinkt logisch maar in de praktijk proef je bij veel wijnen niet de typische smaak van de druif !  Er is teveel mee gedaan. In het veld en in de kelder. 

Wij willen zuiver wijnen. In de randstad zeggen ze wilde wijnen. Hoe dan ook: wij gaan voor schoon, zuiver, wild -  dus puur natuur !

Hieronder een rapport van onderzoek van onze druivenplanten naar chemische bestanddelen.  Dit is gedaan door RIKILT, een onderdeel van de universiteit in Wageningen

  Een mooi bewijs  !

Wij denken dat je het de druif niet te makkelijk moet maken. Als je niet gaat helpen door bijv. spuiten met allerlei chemicaliën zal de druivenplant zelf stoffen aanmaken om bijv. schimmels te weren. Dit zal tot gevolg hebben dat de afweerstoffen in de druif en dus later ook in onze wijn zitten. Er zijn academici als bijv. prof, Burke en prof. Potter (Engeland, Leicester) die zeggen dat het beschermend werkt tegen groei van kankercellen. Meer dan eens is vastgesteld dat in druiven (en ander fruit) die niet zijn bespoten meer stoffen zitten die zeer gezond zijn.
Voor de geïnteresseerden: het gaat hier om  polyfenolen  resveratrol  salvestrol  phytoalexinen. Vooral de stof salvestrol is interessant.
Door te  zoeken met deze termen op internet zult u vaak zien dat met name rode wijn van onbespoten druiven relatief veel van deze beschermende stoffen bevat. 


Als wijndrinker moet je daar toch extra blij mee zijn.
 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 De bodem:

Als je de bodem in orde hebt gaat het goed met de planten. De zon doet de rest. Je voedt de planten door de bodem te voeden

Nu hoor ik u denken: "hoe krijg je de bodem goed?

- Zo weinig mogelijk vastrijden met machines.  Evt. de grond losmaken met een woeler.

- De grassen en onkruiden onderwerken.

- Alleen zuivere compost  (bv. paardenmest van min. 3 jaar oud)

- Natuurlijke kalk met hierin tevens natuurlijke mineralen.

Het probleem bij gebruik van verse mest, en kunstmest, etc. is dat de grond schrikt . De miljarden microben en insecten houden daar niet van en het na vele jaren bereikte evenwicht is weer zoek.

Het vraagt veel geduld en je loopt het risico dat  - vooral in de eerste jaren - veel plantjes sterven.
Ik heb ook 10 - 15 % verloren. Het is een langdurig proces, maar volhouden; dan heb je ook wat!

Verder:
Velen met mij denken dat de druivenwortels beter hun best doen en sterker worden als ze veel concurrentie hebben van flinke planten naast hen.  Ik ken wijnboeren in de Bordeaux die extra distelzaad kopen om dit tussen de druiven de zaaien. In onze wijngaard staan er ook duizenden, naast andere stevige planten die men onkruid noemt. Als je dan later deze planten onderwerkt versterk je de structuur en humusvorming.   

Zie hier de basis van de wijn: de bodem.